Telecí Kýta s Pomerančem a Rozmarýnem

Doba přípravy
10 Minuty
Doba vaření
140 Minuty
Bohatý, chuťově výrazný druhý chod, kde chutné maso telecí kýty zjemňuje svěží vůně pomeranče. Vyzkoušejte ho jako zimní oběd; po její neodbytné vůni se vám ihned začnou sbíhat sliny.

Suroviny

  • 1 Telecí kýta
  • 2 dl Bílé víno
  • 1 Pomeranč
  • 20 g Máslo
  • 1 Cibule
  • 1 Stonek celeru
  • 1 Mrkev
  • 2 větvičky Rozmarýn
  • Sůl a pepř
Postup

1. Nejprve očistěte a nakrájejte mrkev, celer a cibuli na kostičky; odstraňte pomerančovou kůru (pouze oranžovou část) a dejte stranou, vymačkejte šťávu.

2. Dále postavte na sporák hrnec s 1,5 litru vody, přidejte kýtu a sůl a přiveďte k varu. Odstraňte pěnu, která se tvoří na povrchu.

3. Přidejte všechny ingredience a vařte 2 hodiny, přičemž nechte vodu odpařit a v závěrečné fázi vaření kýtu obraťte.

4. Poté vyjměte kýtu a přeceďte tekutinu z vaření.

5. Nakonec podávejte s dušenou zeleninou.