Houbové Rizoto

Doba přípravy
10 Minuty
Doba vaření
20 Minuty
Houbové rizoto je základním pokrmem italské kuchyně a velkou klasikou zimní sezóny. Tuto interpretaci, v níž se chuť lišek snoubí s jemnou chutí pórku a křupavou strukturou slaniny, ocení i tradicionalisté.

Suroviny

  • 300 g Superjemná rýže
  • 300 g Houby
  • 2 Pórek
  • 30 g Slanina
  • 2 lžíce Extra panenský olivový olej
  • 30 g Máslo
  • 1 sklenice Bílé víno
  • 1 l Vývar
  • 3 lžíce Nastrouhaný sýr Grana
  • podle chuti Sůl a pepř
Postup

1. Pro začátek očistěte pórek tak, abyste odstranili kořeny, vnější listy a nejtvrdší zelenou část, poté jej omyjte a nakrájejte na plátky.

2. Dále očistěte a nakrájejte žampiony na plátky a slaninu na proužky.

3. V hrnci zahřejte vývar.

4. Postavte pánev na sporák, přidejte olej, slaninu, pórek a houby a nechte všechny ingredience zhnědnout.

5. Je čas přidat rýži a za stálého míchání dřevěnou lžící ji 1-2 minuty nechat orestovat; zalít bílým vínem a na prudkém ohni ho nechat odpařit.

6. Postupně přilévejte horký vývar a za občasného míchání pokračujte ve vaření rýže na 15-18 minut.

7. Nyní je čas sundat rizoto z ohně, dokud je ještě měkké a al dente, přidat kostičky másla a strouhaný sýr Grana a promíchat; nechte chvíli odpočinout a podávejte horké.